Ideallyfree

Mobilyayı da Türkiye’de yaptıracak, ihracatı 900 milyon doları geçecek…

IKEA Türkiye Genel Müdürü Fuat Atalay, mobilyaları Türkiye’de ürettireceklerini açıkladı. Türkiye’den aldıkları ürünlerin yurtdışındaki IKEA’lara ihracatından sağlanan gelirin 500 milyon dolara ulaştığını belirten Atalay, “Mobilya üretimi için hazırlanan proje çok kısa sürede devreye girecek. 5 yıl içerisindeki hedefimiz ihracatın 900 milyon doları geçmesi” dedi.

İSVEÇLİ ev dekorasyon markası IKEA’nın Türkiye’deki faaliyetlerini yürüren Maya Grubu, tedarikçi ağını genişletiyor. IKEA’nın 55 ülkede tedarikçiler aracılığıyla üretim yaptırdığını belirten IKEA Türkiye Genel Müdürü Fuat Atalay, “Şu ana kadar seramik, cam, tekstil, metal ürünlerin üretiminin bir bölümünü de Türkiye’deki tedarikçiler yapıyordu. Önceki yıllarda 200 milyon dolar olan ihracat, 2011 yılında 500 milyon dolara ulaştı. Sıra mobilyayı da Türkiye’de ürettirmeye geldi. Türkiye’de mobilya sektörünün gelişiminin farkındayız. Alım garantisi vererek, zamanla büyük hacimli üretime ulaşılacak. Tedarikçilerle görüşüyoruz. Mobilya ile birlikte ihracat, 5 yıl içerisinde 900 milyon doları geçecek” dedi.

IKEA’nın dünyada 13 ülkede franchise modeli ile faaliyet gösterdiğini kaydeden Atalay, şunları söyledi: “IKEA mağaza açtığı ülkeleri mavi, franchise verdiği ülkeleri de kırmızı grup olarak adlandırıyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu kırmızı grup krizin başladığı 2008 yılından beri mavi grubun çok daha önünde. Kırmızı grup içerisinde Türkiye 2’nci sırada. Birinci Yunanistan. Onlar 2005 ve 2006 yıllarında Avrupa Birliği ülkesi olmalarının kaymağını yediler. Onların hemen arkasındayız. 2 mağaza daha açtığımızda onları rahat bir şekilde geçip, kırmızı grubun birincisi olacağız. Maya Grup olarak, IKEA’yı komşu ülkelere de götürmek istiyoruz. Bununla ilgili fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Eğer olumlu sonuçlar alırsak, çevre ülkelere de IKEA’yı götürmek için girişimlerde bulunacağız.”

Online satışa başladı

Atalay, müşterilerden aldıkları yoğun talep üzerine internet üzerinden ürün satışına başladıklarını da vurgulayarak, şöyle konuştu: “Mağazalarımızın bulunmadığı şehirlerden çok fazla talep vardı. Online satış kanallarımızın test çalışmalarını kasım ayından beri sürdürüyorduk. Aralık ayı itibariyle mağazalarımızın bulunduğu İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa dışındaki tüm şehirler için online mağazamız açıldı. Sonraki planda bu 4 şehirden de internet üzerinden ürün satışına başlayacağız. Mağazadaki ürünlerin yarısından fazlasının satışını internetten de yapıyoruz. Türk halkı IKEA’nın konseptine alıştı. Bundan sonraki süreçte internetten satış kanallarımızı çeşitlendireceğiz. İnternet satışından elde ettiğimiz gelir, çok kısa bir süre olmasına rağmen toplam gelirimizin yüzde 2’sini oluşturdu. Bunun 3 yıl içerisinde 5 kat artacağını öngörüyoruz. En çok sipariş aldığımız iller Antalya, Muğla, İzmit ve Samsun. Çocuk ürünleri de en çok siparişi verilen grup.”

3 mağaza daha açacak

ONLINE satışlara başlamış olmalarının mağaza açma hızlarını etkilemeyeceğini ifade eden Fuat Atalay, şunları anlattı: “IKEA’nın konsepti gereği büyük mağazalar açıyoruz. Böyle bir altyapıyı oluşturacak araziyi bulmak zor. Bu yüzden fizibilite çalışmaları doğru yapılmış lokasyonlar bulmaya özen gösteriyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3 yeni IKEA mağazası açacağız. Nerede açılacakları ile ilgili çalışmalara devam ediyoruz. Ankara’da olduğu gibi Maya Grubu’nun inşa ettiği Anatolium AVM konseptinin içerisinde açmayı planlıyoruz. Bir mağazasının yatırımı ortalama 70 milyon dolar civarında oluyor. Anatolium açmanın maliyeti ise ortalama 150-200 milyon dolara ulaşıyor.”

Şüpheli 2-3 mama sandalyesi değişti

IKEA’nın geçen günlerde bebekler için mama sandalyesini ‘kemerin kolay açılması’ nedeniyle geri çağırmasını değerlendiren IKEA Türkiye Genel Müdürü Fuat Atalay, “Geri çağırmalar her şirket için olabilecek bir durum. Şirketin ürünü geri çağırması demek kullanılamaz olduğundan değil, en ufak bir hatanın bile müşteri memnuniyetine zarar vermemesi içindir. Son geri çağırmanın bizim için maddi bir zararı olmadı. Sorunlu üründen yalnızca 2-3 tane geri geldi. Onları da hemen değiştirdik” diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle