Ideallyfree

Case Study: Facebook Profilinden İş Performansı Tahmin Edilir mi?

facebook-profillerinden-is-performansi-tahmini
Facebook profili ne tür bir çalışan olabileceğinizi ortaya koyabilir mi?

Bir kişinin Facebook profili o kişinin ne tür bir çalışan olabileceğini ortaya koyabilir mi?
Uygulamalı Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre cevap, her ne kadar sinir bozucu olsa da EVET!

Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışma ile uzmanlar Facebook Profilinden İş Performansı tahmin edilip edilemeyeceği konusunda bir araştırma yapmış sonuç ise şaşırtıcı.

Peki Facebook profili iş performansı ya da ne tür bir çalışan olabileceğiniz konusunda bilgiler verebilir mi?

Uygulamalı Sosyal Psikoloji Dergisi’nde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre cevap, her ne kadar sinir bozucu olsa da EVET!

Eğer böbürlenerek kendi kendinize “Ben dikkatle Facebook sayfamdaki suçlayıcı olabilecek tüm fotoğrafları, yorumları ve duvar mesajlarını sildim” diyorsanız yine de “gelecekteki işvereninizden” gerçek doğanızı gizleyemiyor olabilirsiniz. Gelecekteki iş başarınızın ne olacağını gösteren ve temel kişilik özelliklerini ölçen bir değerlendirmeye göre, muhtemelen dışa dönüklükten düşük, sorumluluktan ise yüksek puan alacaksınız.

Facebook Profilinizden İş Performansı Referanslı Hangi Bilgiler Edinilebilir?

(Gelecekteki) işvereninizin Facebook profilinizden edinebileceği bilgiler:

  • Yeni deneyimlere açık olma (Yeni Zelanda`da açıklarında bir buzuldaki tatil resimleri),
  • Duygusal istikrar (Sürekli sizi teselli eden ve rahatlatan arkadaşlarınız mı var?)
  • Geçimlilik (Arkadaşlarınızla sürekli bir şeyleri mi tartışıyorsunuz?)

Northern Illinois Üniversitesi, Evansville Üniversitesi ve Auburn Üniversitesi`nde İK uzmanı olan 6 araştırmacı tarafından, 500 kişilik bir örneklem grubuna, kilit kişilik özellikleri konusunda yapılan 2 çalışmada gruptakilerin Facebook sayfaları bir kılavuz olarak kullanıldı.

Buna göre  değerlendirme yapanlara, her bir kişinin Facebook sayfası ile yaklaşık beş ila on dakika geçirmeleri ve yorgunluk yaşamamaları için projede günde bir buçuk saat çalışmaları söylendi.

Örnek grubun üyelerine

  1. Dışa dönüklük,
  2. Vicdan azabı,
  3. Duygusal istikrar,
  4. Hoşgörü ve
  5. Yeni deneyimlere açık olma

yani “Büyük Beş” olarak bilinen kişilik özellikleri üzerine puan vermeleri istendi.

Deney sonunda insan kaynakları uzmanları, yüksek puan alanların gelecekte iş performansı konusunda daha iyi olacağını kabul ettiklerini belirtti.

Örneklem grubunun üyelerinden, bir öz-değerlendirme yapıp IQ testi çözmeleri istendi. Bu çalışmada, araştırmacılar, kişilik özelliklerinin değerlendirilmesinden 6 ay sonra iş performansı hakkında sorular sormak üzere örneklem grubundaki bu kişilerin işverenlerini takip etti.

Facebook Sayfası Değerlendirmesi ile Kişilik Özellikleri Arasında Güçlü Korelasyon Bulundu

Araştırmacılar, değerlendiricilerin örneklem grubundaki kişilerin Facebook sayfalarında ifade ettiği kişilik özellikleri hakkında genel olarak  hemfikir bulundu. Ayrıca kendi değerlendirdikleri kişilik özellikleriyle iyi kişilik özelliklerinin güçlü bir korelasyonunun olduğu belirtildi. Daha da önemlisi, bir kişinin iş performansı IQ testi yerine onların Facebook sayfalarındaki bilgilere göre değerlendirilirse bunun daha doğru bir yol olduğu görüldü.

Donald Kluemper Dikkatli Olmak Gerektiğini Vurguladı

Çalışma iş başvurusu yapanın Facebook sayfasına bakmayı yararlı bulup önermiş olsa da, çalışmanın yöneticisi Donald Kluemper, işverenlerin bu alanda  dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Bir Facebook sayfası işverene telefon mülakatında sormasının yasal olmadığı pek çok bilgi vermektedir. Bu yüzden bir kişinin cinsiyeti, ırkı, yaşı ve hatta engelli olup olmadığı bilgileri Facebook sayfasında görülebilir.

Yine de, 2011 yılında Reppler sosyal medya servisi tarafından yapılan bu çalışma işe alım müdür ve sorumlularının %90 ını süreçte başvuru yapanın Facebook sayfasına bakıp bakmama konusunda kararsız bırakmıştır.

Kluemper`a göre kişinin Facebook sayfasını kontrol ederek bir takım bilgilere ulaşmak için efor sarf etmek değerli ve kullanışlı olabilir. Ancak bu çalışma işe alım süreçlerini tamamen Facebook üzerinden yapmaya itmemelidir. Zaten kullanılan ve orada olan herhangi bir diğer seçim aracı kez yüz binlerce denenmiştir. Temel olarak, bu alanda yapılacak daha çok iş var.

Yazının orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya odaklı diğer yazılarımı buradan okuyabilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum