Ideallyfree

Turkcell ve Istanbul Üniversitesi İşbirliği ile 5 hastalık 7/24 izlenebilecek…

Turkcell ve İstanbulÜniversitesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, Turkcell Sağlık Takip çözümü ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki 500 kronik diyabet hastasının önemli tıbbi ölçüm verileri ”her an”, ”her yerden” 7 gün 24saattakip edilip, kayıt altına alınacak.

İçindekiler

Turkcell ve İstanbul Üniversitesi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde, Turkcell Sağlık Takip çözümü ile İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki 500 kronik diyabet hastasının önemli tıbbi ölçüm verileri ”her an”, ”her yerden” 7 gün 24 saat takip edilip, kayıt altına alınacak.Turkcell mühendisleri tarafından yerli kaynaklarla geliştirilen Turkcell Sağlık Takip, diyabet, aritmi, tansiyon, astım ve KOAH olmak üzere 5 kronik hastalığın takip edilebilmesini sağlıyor. Sistem ile hastaların yaptıkları ölçümler, ”tek” tuşa basılarak doktorlara iletilirken, tek cihaz üzerinde iki ayrı hasta takip edilebiliyor.

Sistem ile hastanın bakım ve yaşam kalitesinin artırılması, doktor ile hasta arasında bakım ve takip sürekliliğinin sağlanması, daha fazla hastaya daha kaliteli hizmet sunulması, komplikasyonların engellenmesi, verimliliğin artırılması ve sağlık sektöründe maliyetlerin azaltılmasını hedefleniyor.

Hastaların yaptığı ölçümlerin, içinde bulunan SIM kart ile GSM şebekesi üzerinden doktora iletilmesini sağlayan Turkcell SağlıkMetre cihazı ve doktorların, hastaların ölçüm değerlerini takip etmesini sağlayan internet tabanlı Sağlık Takip Sistemi’nden oluşan Turkcell Sağlık Takip, başlangıçta İstanbul Üniversitesi tarafından 500 diyabet hastasında kullanılacak.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, işbirliğinin duyurulduğu basın toplantısında, teknolojinin, sağlık sektöründeki gelişmenin itici gücü olduğuna işaret ederek, Turkcell Sağlık Takip’in, ”dünyaya örnek uygulama” olduğunu söyledi.

SağlıkMetre

5 kronik hastalıkta yapılacak ölçümlerin SağlıkMetre aracılığıyla, mobil iletişim kullanılarak, uzman doktorlara ulaşabileceğini kaydeden Ciliv, soruları yanıtlarken, babasını 6 ay önce kaybettiğini hatırlatıp, şunları anlattı:

”Babamda ritm bozukluğu vardı. 1 Eylül günü kalp ritmini ölçüyor ve 34 olarak defterine kaydediyor. Aslında hemen acile gitmesi gerekiyor. Kalp ritmi bilgisi defterde kalıp, doktoruna ulaşmadığı için babam 2 saat içinde hayatını kaybetti. Bu teknolojiyi 6 ay önce kullanabilseydik, belki babam yaşıyor olacaktı.”

Ciliv, söz konusu teknolojiyi, önümüzdeki günlerde Türkiye’deki bütün hastanelere sunmayı planladıklarını bildirdi.

Teknoparkımızda da bu ortak, inovasyona dayalı, yaratıcı çalışmayı birlikte sürdüreceğiz

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de İstanbul Üniversitesi’nin 2 tıp fakültesi, gelişmiş insan gücü ve büyük üniversite hastaneleri ile topluma önemli hizmetler sunduğunu kaydederek, Türkiye’de sağlık alanında önemli adımlar atıldığına değindi.

İşbirliği kapsamında yapılacak çalışmadan önemli sonuçlar çıkacağını belirten Söylet, bunun, sağlık ekonomisine katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

Söylet, toplumu ve karar alıcıları en çok ilgilendiren 5 kronik hastalığın seçildiğini dile getirerek, insan hayatıyla ilgili önemli adımlar attıklarını ve bu projenin öncü olduğunu vurguladı.

Çalışmayı, üniversite-endüstri veya üniversite-sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birine dönüştürmek istediklerini ifade eden Söylet, ”Teknoparkımızda da bu ortak, inovasyona dayalı, yaratıcı çalışmayı birlikte sürdüreceğiz” dedi.

Prof. Dr. İlhan Satman ise soruları yanıtlarken, pilot proje olarak başlayacak uygulamanın, minimal sonuçlarının ancak 1 yıl, gerçek sonuçlarının 5 yıl sonra alınabileceğini, 1 yıl sonunda projenin sonuçlarıyla SGK’nın ”kapısını çalacaklarını” ve SGK’nin ödeme yapmasını sağlamaya çalışacaklarını söyledi.

-Sistem-

Toplantıda verilen bilgiye göre, Turkcell tarafından geliştirilen SağlıkMetre cihazı ve İstanbul Üniversitesi’nin tercih ettiği şeker ölçüm cihazı, üniversite tarafından belirlenen 500 hastaya tek bir kutu içerisinde kullanıma hazır halde verilecek.

Hasta, kutuyu açtıktan sonra ek bir şey yapmadan, ölçüm yapmaya başlayabilecek ve ölçümler doktoruna iletilecek. Hasta, ölçüm yapmadan önce cihaz üzerinde bulunan, kendisine önceden tanımlanmış profil tuşuna basacak. Tuşa basıldığında SağlıkMetre, şeker ölçüm cihazı ile bluetooth üzerinden iletişime geçerek veriyi alacak ve cihaz içerisindeki GSM şebekesi üzerinden İstanbul Üniversitesi’ndeki sorumlu doktorların görebileceği veri tabanına iletecek. Doktorlar, internet tabanlı Turcell Sağlık Takip sistemini kullanarak, bilgisayar veya mobil cihazlarında verileri takip edebilecek. Hastanın tercih etmesi durumunda, veriler daha önceden seçtiği yakınlarına da iletilebilecek.

Ölçümler, doktorun belirlediği sınırların dışına çıktığında, doktorun cep telefonuna veya yakınlarına kısa mesaj gönderilecek. Doktorlar, sistem aracılığıyla hasta cep telefonlarına, eğitim amaçlı kısa mesaj, MMS ve video içeriği gönderebilecek.

SağlıkMetre, aynı anda 5 ölçüm cihazını takip edebiliyor ve uzman doktorlara ulaştırabiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı Kronik Hastalıklar Raporu’na göre Türkiye’de yaklaşık 14 milyon yüksek tansiyon, 7,2 milyon diyabet, 17 milyon obezite, 3 milyon KOAH ve 2 milyon kroner kalp hastası bulunuyor.

Diyabet hastalarının yüzde 40’ında obezite ve hipertansiyon, yüzde 40’ında hem obezite hem hipertansiyon var. Türkiye nüfusunun yüzde 30’u en az bir kronik hastalıkla yaşıyor.

SGK, 2010 yılında kronik hastalıkların tedavisi için 33 milyar TL harcama yaptı. Diyabetin 2010 yılı maliyeti dünyada 500 milyar dolar, Türkiye’de 13 milyar TL iken, diyabet hastalığı dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor.

Kaynak: www.aksam.com.tr

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

2 yorum