Ideallyfree

Facebook 100 milyar dolarlık halka arz planlıyor…

Dünyanın en hızlı büyüyen sosyal paylaşım sitesi Facebook’un, Nisan-Haziran 2012 arasında, yaklaşık 100 milyar dolarlık halka arz açıklayabileceği belirtildi.

Güncel verilere göre 2 milyar kullanıcısıyla Facebook, dünyanın en popüler ve en çok kullanıcıya sahip sosyal ağı olma özelliği taşıyor.

facebook

Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde okuyan Mark Zuckerberg isimli öğrenci tarafından “The Facebook” adıyla kuruldu. Facebook ilk zamanlar Harvard Üniversitesi‘nde öğrenim gören öğrencilerin kendi aralarındaki iletişim sağlaması ve birbirleriyle bağlantı kurması amacıyla kurgulanmış ücretsiz bir web sitesiydi. Ancak kısa zaman içerisinde The Facebook, kullanıcıların beğenisini toplamıştı. Bu da siteyi, Harvard Üniversitesi dışında da popüler hale getirmiştir.

Facebook Kurucusu Kimdir?

Mark Zuckerberg adlı öğrenci tarafından kurulan Facebook Harvard Üniversitesi’ni kısa sürede aşarak bölge eyaletlerde ve nihayetinde tüm Amerika’da kullanılmaya başlamıştır. Harvard Üniversitesi’nin ardından Boston ve çevresindeki okulları da içine alan Facebook, 2 ay içerisinde Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm okullar Facebook’taydı.

Üniversite arkadaşlarını bulmaya yönelik bir site olarak yayına başlayan Facebook’ta önceleri üyeler yalnızca bağlı oldukları okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) Facebook’a üye olabiliyorlardı. Daha sonra siteye liseler ve bazı büyük şirketler de katılınca 11 Eylül 2006 tarihinde Facebook tüm e-posta adreslerine açıldı.

Facebook’un Amacı Nedir?

Facebook’un başlangıçtaki nihai amacı ya da hedefi insanların eski okul arkadaşlarıyla bağlantıya geçmesini iletişim kurmasını sağlamaktı. Facebook kullanıcıları arkadaşlarıyla iletişim kurmak için not, durum güncellemesi, fotoğraf, video vb. öğeleri kullandılar. Bu da “sosyal paylaşım sitesi” kavramını doğurdu. Bu gelişmelerin ışığında Facebook’un üye sayısı kısa sürede 5.5 milyonu aşmıştı.

Dünyanın en hızlı büyüyen sosyal paylaşım sitesi Facebook’un, Nisan-Haziran 2012 arasında, yaklaşık 100 milyar dolarlık halka arz açıklayabileceği belirtildi. Wall Street Journal gazetesinin konuya yakın kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre haberine göre, sosyal medya devi normal anlamda ilk halka arzından 10 milyar dolar gelir elde etmeyi planlıyor.

Gazetenin konuştuğu kişilere göre, Facebook halka arza henüz hangi bankaların dahil edileceğine karar vermedi. Facebook’un finansal işlerinden sorumlu Genel Müdürü David Ebersman’ın halka arz konusunda Silikon Vadisi’nden bankacılarla görüştüğü belirtildi. Gazete, Facebook’un kurucusu Zuckerberg’in halka arzın şartlarına henüz karar vermediği belirtildi.

Sosyal medya odaklı diğer yazılar için lütfen buraya tıklayın.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle