Ideallyfree

Sosyal CRM ve Analitik Boyutu

sosyal-crm

17 Ocak 2012 Salı günü, General Electric’in Türkiye’yi de içine alan bölgesinin Pazar Geliştirme Yöneticisi (Chief Information Officer – Middle East, North Africa & Turkey at GE) Sayın İbrahim Gökçen Bersay İletişim Enstitüsü işbirliği ile CRM`in analitik boyutunu anlattı.

17 Ocak 2012 Salı günü, General Electric’in Türkiye’yi de içine alan bölgesinin Pazar Geliştirme Yöneticisi (Chief Information Officer – Middle East, North Africa & Turkey at GE) Sayın İbrahim Gökçen Bersay İletişim Enstitüsü işbirliği ile Sosyal CRM ve Analitik boyutunu anlattı.

İbrahim bey, IT doktoralı ve doktorasından sonra 6 yıl boyunca General Electric’in (GE) veri analizi ekiplerinde çalışmış. Bize GE’deki Sosyal CRM ve Analitik Boyutu ile ilgili uygulamalarını ve geliştirdikleri modellemeleri anlattı.

Notlarımı aşağıda derledim:

Sosyal CRM – Sosyal Medyada Data Paylaşımında Neler Önemlidir?

Kişilerin veri paylaşımında beklentileri ne?

Kişiler sadece ortaya koyduğu verilerin analizi yapılmasın aynı zamanda kendisine nasıl fayda sağlanacağı da ortaya koyulsun istiyor.

Nasıl verilerin paylaşılabileceğine karar vermek ister miydiniz?

Kişiler için paylaşılan her veri önemli, verilerin para birimi gibi değeri var ve yine bunu paraya çeviren insanlar var ama bu verilerle ne yapılacak nasıl değere dönüştürülecek bu sürecin çok iyi yönetilmesi ve ortaya koyulması, insanlara anlatılması gerek. Kişi verilerinin kişi faydasına nasıl kullanıldığı önemli. Facebookta yıllardır gizlilik konusunda yaşananlar. İnsanlar verilerin nasıl paylaşılacağını bilmediği için ilk değişikliklerde beğenilmemesi.

Verinizi paylaşmak için karşınızdaki şirketten ne beklersiniz?

Herkesin cevabı bir şeyler yaratılması yönünde. İnsanlar verileri paylaşılırken kontrolünün içinde olmasını, ortamın kişiye özel olmasını, verdiği değer oranında değer almasını, şirketlerin sıkıntılarının farkında olmasını ona göre kişinin faydasına kullanılmasını ve neyin nasıl kullanıldığı konusunda belli başlı kurallarının olmasını bekliyor.

Veri Paylaşımı konusunda başlangıç noktası ve şuan ne durumda olduğu  ise;

1) Listen – Dinleme

2) Analyze – Verilerin analiz edilmesi ( Veriler nasıl analiz edilecek ?)

3) Engage –  Verileri dinlenen insanların faydasına nasıl sunulacak ?

4) Evolve  – Dinlenenlerden alınan geribildirimlerle nasıl fayda sağlanacak ve  süreç nasıl devam edecek?

temeline dayanmaktadır.

Bu döngü en az 5-6 defa  yinelenmesi gerek.

Sosyal CRM denildiğinde aklımıza her zaman çift yönlü bir yapı aklımıza gelmelidir bu yapının içinde kişiselleştirme ve network analizi konusu  çok önemlidir.

Web sayfalarındaki kullanımın analizi, hangi sayfaya kaç kişinin geldiği, sayfadan nereye gittiği, hangi sayfanın hangi bölümünü okuduğu ya da kullandığı, kullanıcıların web sayfasında kaç dk. kaldığı gibi veriler gündeme geliyor.

Facebook, Google, Twitter gibi şirketlerin asıl başarıları bu veri analizlerini yapabilen yapıyı oluşturmak. Çünkü terabytelarca bilgi ve veri söz konusu. Şirketlerin başarıları bu altyapıyı kurmaları ile doğru ilişkilidir ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Diğer dikkat edilmesi gereken husus ise tek tek insanlarının davranışlarının anlaşılması, analiz edilmesi,segmentlere ayrılması ve sayfanın insanların kullanabileceği şekilde optimize edilmesidir. Bu noktada ise aramaktan daha çok öneri noktasında değerlendirmek gerekiyor.

Son zamanlarda tüm varolan çok fazla bilgi ve veri nedeniyle web sayfalarının kişisel olarak kendisini tanıyarak aramasına  gerek kalmadan daha önceki alışkanlıklarından ötürü kendisine önerilerde bulunulsun istiyor. Yani artık Google gibi bilgi aramalardan ziyade, bilgi aranan yerlerde doğru analizin yapılıp kişilere sunulması beklentisi söz konusudur.

Ancak sadece içerik ve sadece insanları dinlemek de sosyal CRM`de yeterli değildir, insanların network analizlerinin de yapılması gerekir.

Sunum sırasında konuyu bize yaşadığı canlı örneklerle açıklayan Sayın İbrahim Gökçen`e ve İbrahim Bey ile bizi biraraya getiren Sayın Uğur Özmen`e  teşekkürlerimi sunuyorum. Umuyorum yazdığım bilgiler sizlere de ışık tutmuştur.

Pazarlama ile ilgili diğer yazılar için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

Yorum ekle