Ideallyfree

Web Analitik Nedir? Nasıl bir Dönüşüm Sürecinden Geçti?

web analitik

Web analitik kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğunu, sitenizde nasıl gezindiğini ve ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için neler yapabileceğinizi gösteren bir takım parametrelere denir ve bu bilgilerle, web sitenizin yatırım getirisini ve dönüşümlerini artırabilir bu sayede “ticari” ya da “ticari olmayan” sitenizin amaçlarınıza uygun olarak işlemesine katkıda bulunabilirsiniz.

Web analitik kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğunu, sitenizde nasıl gezindiğini ve ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak için neler yapabileceğinizi gösteren bir takım parametrelere denir ve bu bilgilerle, web sitenizin yatırım getirisini ve dönüşümlerini artırabilir bu sayede “ticari” ya da “ticari olmayan” sitenizin amaçlarınıza uygun olarak işlemesine katkıda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda kullanıcı yaşam süresi değerini arttırmanızı ve çok yönlü tüketici davranışı perspektifi elde etmenizi sağlar.

web-analitik

Web Analitik Bugüne Kadar Nasıl Bir Dönüşümden Geçti?

Web sitelerindeki hataları bulmak için tutulan ve web sunucusuna yapılan çağrıları kaydeden loglar ilk web analitik metriğini oluşturmuş, 1995-96 yıllarında ise sayaçlar (counter) çok popüler bir dönem geçirmiştir.

2000’li yıllarla beraber ortaya birçok web analytics şirketi çıkmıştır. Bunlardan en önemlileri Web Trends, WebSideStory, Accrue ve CoreMetrics olmuştur. Bu şirketlerin hepsi ilk başlarda sadece server logları kullanmış ancak bir süre sonra server logların bu tür verileri toplamakta en iyi metot olmadığı anlaşılmıştır bunun üzerine “Java Script” adı verilen kodlama dili kullanılarak sayfa etiketleme metodu yeni ve popüler web analitik çözümü olarak sektörde liderliğini ilan etmiştir. Takip edilmek istenen sayfalara birkaç satır uzunluğundaki Java Script kodu eklenerek, sayfa yüklendiğinde bu kodun içini istenilen bilgi ile doldurarak bu bilgiyi veri sunucularına yollamasını sağlamıştır.

Popüler Web Analitik Firmaları

Dünya çapında şu anda 3 büyük Web Analitik firması var. Omniture, WebTrends ve CoreMetrics. Bundan daha önce birçok irili ufaklı şirket vardı ama Adobe, Google ve IBM bu şirketleri satın alarak rekabeti üçe indirgemiştir. Google 2005 senesinde Urchin’i satın almış ve 2006 yılında bedava Google Analytics ürününü kullanıma sunmuştur. Microsoft da bu tür bir girişimin içine girmiş hatta beta testlerine başlamış ancak başarısız olup bu sevdadan vazgeçmiştir. Yahoo ise Nisan 2009 tarihinde pek de kullanılmayan ama bir süredir piyasada olan bedava web analitik ürününü yeni özelliklerle güncelleyerek piyasaya sürmüştür.

Web analitik çözümü üretip bu işi ticarete dökmek ise Google`ın ürünü Web Trends ile başlamıştır. Web Trends daha önce Yahoo vb. şirketlerce ortaya konulan standart server loglarina birkaç yeni özellik katmış ama şirketlerin ilgisini çeken en çarpıcı özelliği ise bu bilgilerden üretilen tablolar ve grafikler olmuştur.

IBM Coremetrics, amaca en uygun görsel reklamları sağlamak ve ziyaretçilerin siteyi yeniden ziyaret etme oranlarını artırmak amacıyla, IBM Coremetrics Web Analytics tarafından toplanan ayrıntılı ziyaretçi etkinliği verilerini bir araya getirmiştir. Ayrıca Coremetrics Web Analytics, reklamların ziyaretçileri web sitesinde istenen işlemi yapmaya ne ölçüde teşvik ettiğini izlemek üzere güçlü yorumlama yetenekleri sağlamıştır.

Web analitiğin emekleme döneminde olduğunu düşünürsek ortaya daha çok ve değişik ürünlerin çıkacağını ön görmek de yanlış olmayacaktır. Ama en önemlisi bu sonsuz veri kaynağını nasıl kullanacağınız, eldeki veriden web sitenizi ve kurumunuzu değerlendirip değiştirecek sonuçları nasıl çıkartacağınızdır.

Benimki sadece bir öngörü ama unutmayın önümüzdeki 5 yıl içinde etrafımızda şuan olduğundan daha fazla bilgi olacak, online reklam ve SEO, SEM, analitik gibi konular daha çok ön plana çıkacak.

Bu konuda şirketiniz, web sayfanız ya da bloğunuz için bir şeyler yapmak istiyorsanız hemen harekete geçin ve doğru kullanıcı deneyimleri yaşatıp, hedef kitlenize ulaşın.

Web analitik ile ilgili Analytics Akademi İleri Düzey Google Analytics Eğitimi yazım da ilginizi çekebilir.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum