Ideallyfree

Tüketici Trendleri

İçindekiler

Tüketici Trendleri :Presumers, tüketici bireylerin, ürün ve hizmetlerin piyasaya sunulmasından önceki sürece dahil olması trendidir.
tüketici trendleri

Tanım:

Beklenti Ekonomisi olarak adlandırabileceğimiz günümüz pazar koşullarında tüketiciler, en iyi olanın hemen şimdi ve daha önce görmedikleri yeni bir formatta, üstelik de sahici ve insanî bir yakınlıkla beraber kendilerine sunulmasını istiyorlar.

Tüketici Trendleri: Presumers Nedir?

Aslında bunu talep, hatta emrediyorlar demek daha doğru olur. Geniş kitleler arasında kullanımı giderek yaygınlaşan crowdsourcing platformları, yeni üretim teknolojilerive tüketici trendleri (ve girişimcilik modası) sayesinde, tüketiciler giderek PRESUMER tüketicilere dönüşüyor ve taleplerini ürün veya hizmetinpiyasaya çıkmasından önce* karşılayabilir hale geliyorlar.İster kusursuz ürüne ulaşma çabası deyin, ister tutkulu bir taraftar olmanın verdiği heyecan, PRESUMER tüketiciler henüz piyasaya çıkmadan önce ürün veya hizmetlerle haşır neşir olmaktan, destek vermekten, fon sağlamaktan ve tanıtımlarında rol almaktan hoşlanıyorlar.

* Tüketicilerin ürün ve hizmetler piyasaya sunulmadan önceki sürece dahil olmaları yıllardır var olan ve son zamanlarda giderek artış trendi gösteren bir durum. Ortak yaratım / CUSTOMER-MADE gibi halen gündemde olan benzer trendleri düşünün. Aradaki fark, ortak yaratım sürecine dahil olan tüketicilerin amacı daha ziyade kendi tasarımlarını veya pazarlama yeteneklerini sergilemek iken, PRESUMER tüketicilerin esas peşinde oldukları şeyin hayallerini süsleyen muhteşem ürünü elde etmek VE bu ürünün yaratım sürecine önceden dahil olmakla elde edecekleri inanılmaz STATUS STORY (STATÜ ÖYKÜSÜ) olması.

Tüketici Trendleri ile İlişkili Faktörler:

Peki PRESUMER tüketicilerin önümüzdeki yıllarda neden sayıca daha fazla, daha aktif ve daha etkili olması bekleniyor? İşte tüketici trendleri ile yakından ilgili tüketicilerin PRESUMER tüketicilere dönüşmesinin ardında yatan beş önemli etken:

1. FIRSTISM: Daha fazla, daha hızlı, daha iyi, daha özel, hemen şimdi

Gelişmiş pazarlardaki tüketiciler artık seçeneğe doymuş durumda. Peki bu duruma nasıl mı tepki veriyorlar?
NEWISM’e ve bu trendin öne sürdüğü daha yeni, daha fazla, daha iyi, daha özel, daha hızlı ve benzeri türdeki (meşru) vaatlerine adeta tapınarak.İşte NEWISM’de gelinen son nokta: gelecek zamanlı tüketim. Tüketici trendleri arasındaki PRESUMER tüketicilerin sevdikleri ürün ve hizmetlerin henüz piyasaya çıkmadan etrafına üşüşmesi, finansal destek ve geri bildirim sağlayarak destek vermeleri boşuna değil. Bu sayede ürün gerçeğe dönüşüp de piyasaya çıktığın zaman, ona ilk sahip olacak kişi olmayı garantiliyorlar – tercihen çok özel avantajarla beraber. Bundan daha ‘daha yeni’ veya daha ‘İLK’ ne olabilir ki?

2. ÖYKÜLER: Harika öykü, harika statü

Tüketici davranışlarının TAMAMININ altında bir STATÜ arayışının yattığını söyleyebiliriz. İşte PRESUMER tüketicilerin bir ürün ya da hizmetten henüz piyasaya çıkmadan önce haberdar olmaları ve lansmana giden süreçte projeyi desteklemeleri de onlara, diğerlerine anlatabilecekleri, Twitter’da, Facebook’da ya da diğer platformlarda paylaşabilecekleri harika bir STATUS STORY sağlıyor.Böylece PRESUMING tüketicileri statü arayışlarında bir adım ileri taşımış oluyor: tüketici sadece doğru ürüne sahip olmanın sağladığı statüye değil, ürünle henüz piyasaya çıkmadan önce haşır neşir olmaktan gelen statüye de sahip olmuş oluyor.

3. AİDİYET HİSSİ: Birlikten kuvvet doğar

STATUS STORIES sadece harika bir ürün ya da hizmete sahip olmakla ilgili olmayıp, bunun ötesine geçerek, kişiye bir şeylere ait olduğunu hissettirdiğinde ve inandığı büyük bir dava ya da hareketle bağlantılı olduğunda en etkili hale gelir.PRESUMER tüketicilerin önemli bir özelliği de destekledikleri ürünlere tutkulu bir şekilde inanmalarıdır. Kickstarter platformunun, herhangi bir ürün fikrinin ihtiyaç duyduğu yatırım miktarının tamamını Kickstarter’da toplamasının, satılıp Amerikalı bir şirket tarafından başarıyla hayata geçirilmesinden sekiz kat daha olası olduğunu iddia edebilmesinin ardında yatan gerçek de bu olsa gerek.Aynı gerçek, kâr amacı gütmeyen girişimlere odaklı bir crowdfunding platformu olan Amerikalı Razoo’nun, Ağustos 2012 itibariyle sitesinde ev sahipliği yaptığı projeler için toplam 100 milyon USD yatırımı nasıl toplayabildiğini de muhtemelen daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır.

4. OFF = ON Online olanın offline, offline olanın online olması…

Tüketiciler online dünyaya BAYILIYORLAR çünkü online tüketim söz konusu olduğunda, istedikleri her neyse, ona ulaşmak için özgürce hareket edebiliyorlar (katılabiliyor, konuşabiliyor, yaratabiliyor, adapte edebiliyorlar). Ve artık tüm bunları ‘offline’ tüketimde de yapabilmek istiyorlar…
Tüketici trendleri arasındaki PRESUMING kavramını tanımlayan lansman öncesi ilişki de işte bu türden bir diyaloğu mümkün kılıyor. PRESUMER tüketiciler sadece önden satın almıyorlar: aynı zamanda istek ve arzularını ifade edebildikleri ve karşılığında markaların erken aşamada değerli tüketici geri bildirimleri elde ettiği çift-yönlü bir ilişki de satın alıyorlar.Amerika’da kısa süre önce onaylanan, finansal konulardaki çeşitli düzenlemeleri hafifleten, akredite olmayan küçük yatırımcı/tüketicilerin yeni kurulan girişimlere ait hisse senetlerini satın almasının önünü açan 2012 Jumpstart our Business Startups (JOBS) Kanunu sayesinde Amerika’daki PRESUMERlar yakın gelecekte destekledikleri projelerin hisse senedini satın alabiliyor olacaklar. Bu durumda PRESUMERların azımsanamayacak bir kısmının CUSTOWNER’a dönüşmesini bekleyebiliriz. Peki toplamda ne kadar bir tutardan söz ediyoruz? Birleşik Devletler vatandaşlarının her yıl kumarda harcadıkları paranın sadece onda birini yatırıma dönüştüreceklerini varsayarsak 55 milyar USD gibi bir rakam ortaya çıkıyor (Kaynak: Fundable, Eylül 2012) Sizce sırada başka hangi ülkeler var?

5.YENİ PLATFORMLAR: Yatırım, üretim ve satışın altüst oluşu

Crowdfunding* ve MAKE IT YOURSELF (KENDİN YAP) tüketici trendleri, kitleler arasında kazandığı popülerlik ve genel anlamda hüküm süren girişimcilik modası sayesinde, iş dünyasında her geçen gün PRESUMER tüketicilere hitap eden yeni bir platformun daha oluştuğu gözlemlenmekte. Crowdfunding konusunda birkaç istatistik:
  • 2007 yılında global düzeyde faaliyet gösteren crowdfunding platformlarının sayısı sadece 100 iken, Nisan 2012 itibariyle bu sayı 452’ye çıkmış durumda. (Kaynak: Massolution/The Economist, Mayıs 2012).
  • 2009 yılında crowdfunding platformları toplam 530 milyon USD değerinde yatırım toplamıştı. 2011’de bu rakam ciddi oranda artarak 1.4 milyar olarak gerçekleşti. Bu yıl sonu itibariyle toplam rakamın 2011’in de iki katına çıkarak 2.8 milyar USD’a ulaşması bekleniyor (Kaynak: Massolution/The Economist, Mayıs 2012).
  • Kickstarter’ın, kurulduğu 2009 yılından 2012 Şubat ayına kadar geçen dönemde bir tane bile 1 milyon USD değerinde projesi yoktu. Şu anda, sitenin hali hazırda 1 milyon USD’ın üzerinde kaynak toplamış bulunan oniki tane projesi bulunuyor.
* Bu noktada INTENT (NİYET) trendinden de söz etmemiz gerekiyor: Tüketici trendlerindeki popüler grup PRESUMERS trendi, planladıkları yeni ürün fikirleri sunan marka ve işletmeler ve bunlara reaksiyon gösteren tüketiciler ile ilgili bir trend iken, INTENT trendi, arzularını veya satın alma niyetlerini ifade eden tüketiciler ve markaların bunlara karşılık verdiği bir trend. INTENT ve PRESUMERları aynı elmanın iki yarısı gibi düşünebilirsiniz: her iki trend de ürün ve hizmetler henüz piyasaya çıkmadan önce birbirleriyle konuşan marka ve müşterilerini konu alıyor.

Tüketici Trendleri: MAKE IT YOURSELF trendi ve coşmuş vaziyette olan girişimciliğe gelince:

Öncelikle, bugün artık üç boyutlu baskı teknolojisi gibi, yepyeni teknolojilerden faydalanarak üretim yapan yeni bir jenerasyonun söz konusu olduğunu hatırlamak gerekiyor. Sadece birkaç yıl önce bile bu ürünlerin sadece fabrika hatlarında üretildiğini görebilirdik.

1999 yılında 800,000 USD civarında olan endüstriyel yazıcı fiyatları, bugün artık 15,000 USD seviyelerine inmiş durumda (Kaynak: The Economist, Eylül 2012). Ev tipi olanları ise şu anda 1,000 USD civarında satılıyor (Kaynak: The Economist, Eylül 2012). Bu arada, Wohlers Associates araştırma şirketi, şu anda yıllık toplam büyüklüğü 1.3 milyar USD olan üç boyutlu yazıcı pazarının, 2016 yılında 3.1 milyar USD ve 2020 yılında da 5.2 milyar USD büyüklüğe ulaşmasını beklediklerini açıklıyor.

Tüketici Trendleri: TEENPRENEURS

Tüm bunlara, etraftaki sayısız online girişimci ve yenilik önderini (TEENPRENEURS) eklediğinizde, ‘halkın’ girişimlerine yatırım yapmasını bekleyen ve tüketicilerin sundukları ‘özel’ ürünleri piyasaya çıkmadan önce hevesle beklediği, irili ufaklı çok sayıda girişimle karşı karşıya olduğunuzu göreceksiniz. Üreticiler bu sayede PRESUMER tüketicilerin bu özel ürünlerle sadece pazara çıkmadan önce haşır neşir olmalarına izin vermekle kalmıyor, ürünlere şekil vermelerine de olanak sağlıyor.

Kim bu PRESUME edenler?

Aşağıdaki örneklerden de anlaşılacağı üzere, PRESUMER tüketicilere dünyanın her yerinde ve her tür ürün ve hizmeti ateşli bir şekilde takip ederken rastlamak mümkün.

Yine de Quantcast’ın Kickstarter kullanıcıları hakkında yayınladığı Eylül 2012 tarihli verilerine dayanarak yaklaşık bir profil çıkarmak mümkün görünüyor:

  • Kickstarter kullanıcıları ağırlıklı olarak erkeklerden oluşuyor (%62).
  • %50’si 18-34 ve %20’si 34-44 yaşları arasında.
  • 25 yaşın üstündeki Amerikalıların %30.4’ünün üniversite mezunu olmasına karşın, Kickstarter kullanıcılarının neredeyse yarısı (%48) üniversite mezunu.
  • %45’inin yıllık kazancı 50,000 USD’ın üzerinde.

PRESUMER tüketiciler her ne kadar ortalamanın biraz üzerinde bir eğitim seviyesine sahip olsalar da aslında bildiğimiz sıradan tüketiciler.

Unutmayın, her geçen gün daha çok sayıda tüketici PRESUMER tüketiciye dönüşüyor: biz PRESUMER tüketici profilini takip altına almaya devam edeceğiz, size de aynısını tavsiye ederiz!

Örnekler

Sıra örneklerde. İşte dünyanın dört bir köşesindeki işletmelerin PRESUMERların ihtiyaçlarına hangi yöntemlerle hizmet ettiği konusunda birkaç örnek. Örnekleri üç ana başlık altında toplamak mümkün: her tür projeye izin veren kitlesel crowdfunding platformları, sadece belirli türde projelere odaklanan niş crowdfunding platformları ve son olarak yenilikçi PRESUMPTION işletmeleri.


KİTLESEL CROWDFUNDING PLATFORMLARI
(+ PROJELER)

Kickstarter: Yaratıcı proje platformu

Muhtemelen en iyi bilinen crowdfunding platformu olan Amarikalı Kickstarter kendini yaratıcı projeler için dünyanın en büyük crowdfunding platformu olarak tanımlıyor. Sadece Birleşik Devletler vatandaşları proje başvurusunda bulunabiliyor. Proje sahibi, sitede yaratıcı projesiyle ilgili detayları belirterek bir yatırım hedefi ve tarihi belirliyor. Projeler Kickstarter tarafından ön bir incelemeden geçiriliyor. Projeyi desteklemek isteyen üyeler, bir “ödül” karşılığında belirli bir yatırım taahhütünde bulunuyor: bu genellikle ücretsiz ürün ya da hizmet oluyor. Destekçiler proje hedeflediği toplam yatırım düzeyine ulaşmayı başarır ve üretim aşamasına geçerse ödeme yapıyor. Kickstarter hedeflediği yatırım miktarına ulaşan projelerden %5 komisyon alıyor. Eylül 2012 itibariyle Kickstarter (aralarında Pebble Watch, Elevation iPhone Dock, ve Ouya Games Console’un da bulunduğu) toplam 73,065 adet başarılı projeye destek vermiş ve teknolojiden tasarıma, modadan film endüstrisine kadar birçok alandaki yaratıcı proje için 377 milyon USD kaynak toplamış bulunuyor.

The Porthole: Toplanan yatırımlarla hayata geçirilen cam demleme ünitesi projesi

Sedition Wars – Battle for Alabaster Oyunu

Sedition Wars ünlü oyun tasarımcısı ve oyuncak üreticisi Mike McVey (Studio McVey) tarafından geliştirilen korku temalı bir taktiksel masa oyunu. Oyunun, eğlence dünyasında kendine ait bir ünü olmasına rağmen, McVey, üretim öncesi kaynak toplamak ve oyunun piyasaya çıkışı öncesinde oyunseverler arasında yeni heyecan dalgası yaratmak adına Haziran 2012’de crowdfunding yöntemine başvurdu. Sürecin sonunda Sedition Wars toplam 950,000 USD yatırım toplamıştı.

Roominate: Kız çocuklar için mühendislik oyuncakları

Roominate Kickstarter’da topladığı yatırım fonları sayesinde Haziran 2012’de hayata geçen, kız çocuklarına yönelik mühendislik temalı bir oyuncak. Mühendislerin %11’inden daha azının kadın olduğu gerçeğinden hareketle, birkaç girişimci tarafından kurulan oyuncak firması Maykah, kız çocukları için yaratıcılıklarını kullanarak kendi özgün interaktif odalarını tasarlayabilecekleri, inşaa edebilecekleri, teçhizatlandırabilecekleri ve dekore edebilecekleri, tahta inşaat parçaları ve çeşitli bağlantı parçalarından oluşan bir kit tasarladı. Maykah’ın cinsiyet eşitliği konusundaki mesajını paylaşan – ve oyuncağı beğenen – PRESUMER tüketiciler projeye 85,000 USD’a yakın yatırım yaptılar.

MATTER: Dergi kuruluş sermayesi

MATTER bilim, teknoloji ve yeni fikirler üzerine ayrıntılı haber ve makaleler içeren, İngiltere/Amerika’da kısa süre sonra yayın hayatına başlayacak önemli bir yayın. Kısa bir süre önce Kickstarter’da gerekli kuruluş sermayesini toplamak ve yayınlanması öncesinde dergi hakkında heyecan ve hareket yaratarak destek vermek üzere bir grup üye biraraya geldi. Bu PRESUMER tüketicileri gelecekte bekleyen avantajlar arasında, derginin editör ekibiyle toplantılara katılmak ve ömür boyu üyelik garantisi de yer alıyor.

(Premium Service paketi kapsamındaki hizmetlerden sadece bir tanesi olan) 2013 Trend Report (2013 Trend Raporu) gelecek yıl radarınızda bulunması gereken tüketici trendlerinin kapsamlı bir toplamasıdır. Rapor ana başlıklar halinde işlenen, toplam 40+ trend ile, (çalkantılı!) tüketim arenasındaki önemli gelişmelerin tamamını kapsar.

DAHA FAZLA BİLGİ AL & PREMIUM SERVICE PAKETİ KAPSAMINDA BAŞKA NELERE SAHİP OLABİLECEĞİNİ ÖĞREN »

ToGather.Asia: Asya’ya özel bölgesel portal

Singapur merkezli ToGather.Asia bölgesel projelere ev sahipliği yapmayı hedefleyen ilk Asyalı crowdfunding portalı. Temmuz 2012’de kurulan platformun kuralları gereği, üyeler tarafından siteye gönderilen yaratıcı projelerin hangilerinin yayınlanacağı kararını site yönetimi veriyor. Üyeler sitede yayınlanan projeler arasından beğendikleri projeleri desteklemek için yatırım taahhütünde bulunuyor ve karşılığında ödül kazanıyorlar.

Cashew Chemists: Rock grubu için prodüksiyon

Dört üyeden oluşan Singapurlu indie rock grubu Cashew Chemists, Eylül 2012’de, ilk müzik albümlerini çıkarmak için Togather.Asia platformu aracılığıyla 40 kişilik bir destekçi grubundan toplam 1135 SGD tutarında yatırım almayı başardı. Cashew Chemist’in grubun kendi adını taşıyan çıkış albümünün 2012’nin son çeyreğinde piyasaya çıkması planlanıyor.

DemoHour: Çin’in ilk platformu

Mayıs 2011’de Pekin’de kurulan DemoHour Çin’in ilk crowdfunding platformu olma özelliğini taşıyor. Standart crowdfunding işleyiş modeline sahip olan portalda, proje sahipleri projelerini aday gösteriyor, destekçiler para taahhütünde bulunarak karşılığında, aralarında bedava ürün, kişiye özel tecrübeler ve ürünün yaratıcı kadrosuyla tanışma gibi fırsatların da yer aldığı çeşitli avantajlar elde ediyorlar. DemoHour platform aracılığıyla toplanan yatırımlar sayesinde başarıyla hayata geçirilen projelerden %10 komisyon alıyor. Temmuz 2012 itibariyle, DemoHour’a sunulan 70 proje başlangıçta hedeflediği yatırım miktarına ulaşmış bulunuyor.

One Way Street Library: Pekinli kitapçının taşınması

Pekin’deki ünlü One Way Street Library kitapçısı Haziran 2012’de DemoHour aracılığıyla bir grup destekçiden toplam 37,000 USD kaynak topladı. Toplanan para kitapçının bulunduğu yerden, daha merkezi bir konuma sahip, kitap tanıtımları ve edebiyat toplantıları için popüler bir buluşma noktası olan Solana’da bir alışveriş merkezine taşınması için kullanıldı.

Crowdcube: Crowdfunding Hisse Senedi

Birleşik Krallık merkezli Crowdcube Şubat 2011’de “dünyanın ilk hisse senedi crowdfunding platformu” olarak kuruldu. Yatırım arayan küçük işletmelerin sitede duyuru yapmasının ardından, dileyen destekçiler – 10 GBP gibi küçük meblağlarda dahi – bu firmalara yatırım yaparak hisse senedi satın alabiliyorlar. Crowdcube başarıya ulaşan yatırım toplama girişimlerinden %5 komisyon alıyor. Platform, Temmuz 2012 itibariyle 21 şirket için toplam 3.7 milyon GBP tutarında fon toplanmasına aracılık etti.

Escape the City: Kariyer Değişikliği Topluluğu

Crowdcube aracılığıyla yatırım toplayan şirketlerin arasında, profesyonellerin kariyer değişikliği yapmasına olanak sağlayan Birleşik Krallık merkezli Escape the City (Şehirden Kaç) adlı online platform da yer alıyor. Haziran 2012’de Crowdcube”da sadece iki hafta içinde 600,000 GBP yatırım toplamayı başaran Escape the City’nin üyeleri arasında şu an 87,000’den fazla profesyonel yer almakta.

Indiegogo: Uluslararası crowdfunding

Amerikalı crowdfunding platformu Indiegogo 2008 Sun Dance Film Festivali sırasında kuruldu. Başlangıçta sadece film projelerine odaklanan platform şu anda teknolojiden tasarıma, yardım ve bağış projelerine kadar her tür yaratıcı projeye kucak açmış durumda. Indiegogo dünyanın hangi köşesinden olursa olsun yaratıcı bir projesi olan herkese açık ve projeler herhangi bir elemeye tabi tutulmuyor. Destekçilerin yaptığı yatırımlar proje sahiplerine anında aktarılıyor ve projenin hedeflediği toplam yatırıma ulaşamaması halinde, o ana kadar toplanan kaynakların destekçilere geri verilip verilmemesi proje sahibinin insiyatifine bırakılıyor. Indiegogo, platform aracılığıyla hedeflediği yatırımı toplamayı başaran projelerden %4, başaramayan projelerden ise %9 komisyon alıyor.

Free Bread Inc’in Açılışı

New York City bölgesinde gluten, fındık, soya ve şeker içermeyen taze ekmek satışı yapan Free Bread Inc Ekim 2011’de kuruldu. İşletmenin kurucusu kendisi de çölyak hastası olan Karen Freer ve crowdfunding platformu Indiegogo aracılığıyla 10,771 USD sermaye toplamayı başardı.

Who Gives a Crap? Tuvalet Kağıdı

Melbourne, Avustralya’da Ağustos 2012’de kurulan Who Gives a Crap (Kimin Umurunda) gelişmekte olan ülkelerde tuvalet yaptırmayı amaç edinen yeni bir tuvalet kağıdı markası. Dünya üzerindeki 2.4 milyar insanın en temel sıhhi koşullardan mahrum olduğu bilgisinden hareketle, kurucu Simon Griffiths bu durumu değiştirmek için günlük hayatta kullanılabilecek bir ürün geliştirmeye karar vermiş. Who Gives a Crap var olduğu sürece, elde ettiği toplam kârın %50’sini gelişmekte olan ülkelerde yeni tuvaletler kurulmasına adamaya söz verdi. Marka kaynak ve destek toplamak için Indiegogo’ya başvurduğunda PRESUMER tüketicilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı ve daha piyasaya çıkmadan, sadece 50 saat içinde 50,000 USD toplamayı başardı.

Bu Trend Briefing buzdağının yalnızca görünen ucu

Trend Database (Trend Veri Tabanı) + Aylık Güncellemeler + Tüyolar

(Premium Service paketi kapsamındakj hizmetlerden sadece bir tanesi olan) Trend Database (Trend Veri Tabanı) takip ettiğimiz trend, içgörü ve 7,000’i aşkın inovasyon örneğinin TAMAMINA erişim olanağı sunuyor.

Fundable: Yeni girişimler için crowdfunding hisse senedi

Mayıs 2012’de Amerika’da kurulan Fundable yeni kurulan şirketlere yönelik bir hisse senedi crowdfunding platformu. Fundable 2012’de Amerika’da yürürlüğe giren ve ilk kez akredite olmayan yatırımcıların yeni kurulan şirketlerden hisse senedi satın almasına olanak sağlayan yeni iş kanunundan yararlanmayı amaçlıyor. Kanunun yüzde yüz uygulamaya yansıması Ocak 2013 tarihini bulacak; bu nedenle Fundable üyesi yeni kurulan şirketler şimdilik yatırımcılarına sadece bedava ürün, deneyim gibi çeşitli “ödül” vaatlerinde bulunabiliyor. Yeni kurulan şirketlerden işletmelerini anlatan bir tanıtım videosu hazırlamaları isteniyor. Şirketler Fundable tanıtım videosunu izleyip onayladıktan sonra sitede yer alabiliyorlar.

Lulu Blossom: Güzellik & Cilt Bakım Ürünleri

Fundable’da yatırım toplamayı başaran yeni girişimler arasında Amerikalı tamamen doğal güzellik ve cilt bakım ürünleri serisi Lulu Blossom da yer alıyor. Lulu Blossom Ağustos 2012’de Fundable aracılığıyla 4,050 USD destek topladı.

Idea.me: Latin Amerika’nın bu alandaki en önemli platformu

Ağustos 2011 tarihinde kurulan Idea.me Latin Amerika’nın en önemli crowdfunding platformu. Arjantin merkezli site Ağustos 2012’de Brezilyalı rakibi Movare’yi satın alarak, Latin Amerika pazarındaki liderliğini pekiştirdi. Henüz birinci yılında sitenin kullanıcı sayısı 250’den 25,000’e ve destekçi sayısı 70’den 5,000’e ulaştı.

Mi Huerto Urbano (Kent Bahçem) Kiti

Mi Huerto Urbano şehirde yaşayanlara yönelik bir bahçe kiti üreten Meksika merkezli bir girişim. Kullanıcılar bu kit sayesinde roka, kıvırcık, fesleğen, acı kırmızı biber, çilek ve çeşitli baharatları kolayca yetiştirebiliyor. Kısıtlı zamanı olan kentli tüketicileri düşünerek, bahçe minimum bakım gerektirecek şekilde tasarlanmış: kullanıcının haftada bir kez su ve ek besin eklemesi yeterli. Mi Huerto Urbano Idea.me’de Ekim 2012 itibariyle 17,000 USD’lık yatırım hedefinin 7,000 USD’lık bölümüne ulaşmıştı.

Kaynak: trendwatching.com

Kategorideki diğer yazılarım için https://ideallyfree.com/kategori/faydali-bilgiler/ kategorisini inceleyebilirsiniz.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum