Ideallyfree

Yapay Zekanın Yükselişi ve ChatGPT Teknolojisi

Yapay-Zekanin-Yukselisi-ve-ChatGPT-Teknolojisi
Yapay-Zekanin-Yukselisi-ve-ChatGPT-Teknolojisi

Yapay Zeka teknolojilerinin son yıllarda hızla yükselişi, birçok alanda önemli yenilikler ve gelişmeler getirdi. ChatGPT, bu yeniliklerden biri olarak ön plana çıkıyor. Bu teknoloji, doğal dil işleme alanında önemli bir yere sahiptir.

ChatGPT’nin, yapay zeka teknolojilerindeki önemi büyük. Bu teknoloji, insanların doğal dilde iletişim kurmalarına benzer şekilde konuşmalar yapabiliyor. Ve bu sayede birçok farklı alanda kullanılabiliyor. Yapay Zeka teknolojilerinin hayatımıza girdiği bu dönemde, ChatGPT’nin kullanımı giderek artıyor.

ChatGPT, insanların belirli görevleri yerine getirmesi için tasarlanan algoritmalar kullanıyor. Bu sayede, insanların belirli görevleri yerine getirmesi gerektiğinde onlara yardımcı olabiliyor. Ancak, ChatGPT’nin bu alandaki kullanımı henüz tam anlamıyla yaygınlaşmış değil.

Yapay zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bu dönemde, ChatGPT’nin ortaya çıkması, birçok farklı alanda fayda sağlıyor. ChatGPT, doğal dil işleme rol oynuyor ve bu alanda da sürekli olarak gelişim gösteriyor.

Yapay Zeka Teknolojilerinin Yükselişi ve İstatistikler

ChatGPT, Yapay Zeka teknolojilerinin hızla geliştiği bir dönemde piyasaya çıktı. 2021’de pazarlamada yapay zeka (AI) pazarının 15,84 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor.

Yapay zeka küresel pazar gelirlerinin 2023 yılında 27,4 milyar ABD doları olması bekleniyor. 2028 yılına kadar bu rakamın 107,5 milyar ABD dolarını aşacağı tahmin ediliyor.

Yapay zekanın (AI) piyasa değerinin dünya çapında 2020 yılında 20 milyar dolar olarak açıklanmıştır. 2028 yılına kadar yıllık bileşik büyüme oranının %29,7’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. ChatGPT, bu alanda hızla popüler hale geldi ve birçok farklı endüstride kullanılmaya başlandı.

ChatGPT’nin Ortaya Çıkışı

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir yapay zeka sohbet robotudur. İnce ayarı yapılan bu robot, GPT-3 ve GPT-4 aileleri üzerine inşa edilmiştir. (İnce ayar = fine-tune, öğrenmeyi aktarmaya yönelik bir yaklaşım). ChatGPT’nin eğitimi sırasında, hem denetimli öğrenme hem de takviyeli öğrenme teknikleri kullanılmıştır.

30 Kasım 2022’de prototip olarak piyasaya sürülen ChatGPT, kısa sürede ayrıntılı ve açıklayıcı yanıtlarıyla dikkatleri üzerine çekti. Ancak, ChatGPT’nin (uneven factual accuracy) düzensiz olgusal doğruluğu, önemli bir dezavantaj olarak tanımlanmıştır.

OpenAI’nin değeri 2023’te 29 milyar ABD doları olarak tahmin ediliyor. ChatGPT’nin ilk olarak Kasım 2022’de GPT-3 modeli yayınlandı. En yeni OpenAI modeli olan GPT-4 ise 14 Mart 2023’te piyasada yerini aldı. Şuan sadece ChatGPT Plus kullanıcıları GPT-4’ü kullanabilirler.

Şuan milyonlarca kişi chatGPT’yi kullanarak deneyimlerini sosyal medyada paylaşıyor. Statista’nın yayınladığı bir grafik popülaritesini çok net açıklıyor:

ChatGPT’nin Teknik Özellikleri

ChatGPT’nin eğitimi sırasında, insan geri bildirimine dayalı pekiştirmeli öğrenme ve denetimli öğrenme teknikleri kullanılmıştır. Her iki yaklaşım da modelin performansını iyileştirmek için insan eğitmenleri kullandı.

RHLF – Reinforcement Learning from Human Feedback
Pekiştirmeli Öğrenme – (reinforcement learning)
Denetimli Öğrenme – (supervised learning

Denetimli öğrenme durumunda, model kullanıcı ve yapay zeka asistanının her iki tarafı da oynadığı konuşmalar gerçekleştirmiştir. Takviyeli öğrenme adımında, insan eğiticileri önce modelin önceki bir konuşmada oluşturduğu yanıtları sıralamıştır. OpenAI, Yakın Politika Optimizasyonu (PPO -Proximal Policy Optimization) algoritmalarını kullanarak “ödül modelleri” oluşturmak için bu sıralamaları kullanmıştır.

OpenAI, ChatGPT’yi daha fazla eğitmek ve ince ayar yapmak için ChatGPT kullanıcılarından veri toplamaya devam ediyor. Hala, ChatGPT’den aldığınız yanıtları olumlu veya olumsuz oy vererek ve geri bildirim ekleyebilirsiniz. ChatGPT, Microsoft ile işbirliği içinde Azure süper bilgisayar altyapılarında Nvidia GPU’lar ile eğiti

ChatGPT’nin en önemli özelliklerinden biri, dil modeli olarak birçok dili anlama ve üretme yeteneğidir. Bu model, dil üretme konusunda oldukça başarılıdır ve doğal dili anlama konusunda da oldukça etkilidir. ChatGPT, gerçek hayattaki durumlarda insanlarla doğal bir şekilde iletişim kurabilen YZ teknolojileri arasında yer alır.

Yapay Zeka Konusunda Örnekler

ChatGPT’nin yükselişi, Yapay Zeka teknolojileri konusunda birçok vaka çalışmasına ve hikayeye de yol açtı.

Microsoft Xiaoice

Örneğin, Microsoft Xiaoice adlı YZ teknolojisi, Çin’de oldukça popüler hale geldi.

Xiaoice, yapay zekayı duygularla birleştirerek milyonlarca hayran kazanıyor. Microsoft’un Çin merkezli chatbot fenomeni Xiaoice, son dört yılda dünyanın en kalabalık ülkesinde 660 milyondan fazla çevrimiçi kullanıcının ilgisini çekti. Gerçek dışı bir varlık olan Xiaoice, kullanıcıların sevgili arkadaşı ve sırdaşı olarak değer verdiği hatta aşk mektupları ve hediyeler aldığı bir chatbot. Popülaritesi, onu Çin’in en beğenilen ünlüleri arasına sokuyor ve ressam, şair, TV sunucusu, haber uzmanı gibi birçok rolü üstlenebiliyor.

Bu teknoloji, insanlarla doğal bir şekilde iletişim kurabilen ve onlara farklı hizmetler sunabilen bir Chatbot’tur. OpenAI’nin GPT-3’ü piyasaya sürmesi de ChatGPT’nin yükselişinde önemli bir faktördür [3]. GPT-3, ChatGPT’nin bir önceki versiyonudur ve dil üretme konusunda oldukça başarılıdır.

ChatGPT’nin kullanım alanları bu kadarla sınırlı değil, ancak yukarıdaki örnekler, ChatGPT’nin ne kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğini gösteriyor.

Bu konuyla ilgili etkileyici vakalar da mevcut.

Bain & Company ile Coca-Cola İş Ortaklığı

Örneğin, dünya çapındaki yönetim danışmanlığı firması Bain & Company, yapay zeka sistemleri ChatGPT, DALL·E ve Codex’in arkasındaki araştırma ve dağıtım şirketi OpenAI ile global bir hizmet ittifakı kurduğunu duyurdu.

Bain, OpenAI teknolojilerini dahili bilgi yönetim sistemlerine, araştırmalarına ve süreçlerine yerleştirdiği geçen yıl boyunca verimliliği artırmayı başardı. Şirketlerin iş potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için OpenAI’nin yapay zeka araçları ve platformlarıyla birleştirerek derin dijital uygulama yetenekleri ve stratejik uzmanlıklarını müşterilerinin iş mimarilerini yeniden düşünmeleri ve uyarlamaları için kullanacaklar.

Coca-Cola Company’nin ilk iş ortağı olduğu duyurulan ittifak, müşterilere perakende bankaları, telekomünikasyon şirketleri ve kamu hizmeti şirketleri için yeni nesil iletişim merkezleri oluşturma, hedefli reklamcılık ve finansal danışmanlık hizmetleri sunma imkanı sağlayacak.

Coca-Cola, GPT-3’ü müşteri hizmetlerinde ChatGPT’yi kullanarak müşteri taleplerine daha hızlı yanıt vererek ve müşterileriyle daha iyi bir iletişim kurmayı hedefledi.

ChatGPT’nin (Yapay Zeka) Uygulama Alanları

ChatGPT’nin uygulanabileceği alanlar oldukça geniştir. Yapay zeka teknolojileri her geçen gün daha fazla kullanım alanı bulmakta ve ChatGPT, bu teknolojiler arasında özellikle doğal dil işleme (NLP) ve sohbet robotları (chatbots) konusunda oldukça etkilidir. İşte ChatGPT’nin kullanılabileceği bazı alanlar:

Müşteri Hizmetleri:

ChatGPT, müşteri hizmetleri alanında oldukça etkili bir araçtır. Şirketler, ChatGPT’yi müşteri hizmetleri ekibiyle birlikte kullanarak müşteri taleplerini ve sorularını yanıtlayabilirler. ChatGPT sayesinde kurumlar müşteri taleplerine anında cevap vererek müşteri memnuniyetini artırır ve insan kaynaklarından tasarruf sağlar.

E-Ticaret:

ChatGPT, e-ticaret sitelerinde müşterilerle etkileşimde bulunmayı kolaylaştıracak. E-ticaret siteleri, müşterilerin ChatGPT aracılığıyla ürünler hakkında sorular sormasına ve öneriler almasına olanak sağlayacak bir yapı kurabilecekler. Bu şekilde, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünlerle satışlar artacaktır.

Sağlık Hizmetleri:

ChatGPT, sağlık hizmetleri alanında da oldukça etkili bir araçtır. Sağlık sektöründe çalışıyorsanız hastalara sağlık sorunlarıyla ilgili bilgi vermek mantıklı olabilir. Ayrıca tıbbi tavsiyeler de verebilir. ChatGPT ayrıca, sağlık kuruluşlarının yoğunluğunu azaltarak hastaların daha hızlı bir şekilde hizmet almasını sağlayabilir.

Eğitim:

ChatGPT, eğitim alanında da kullanılabilir. Öğrencilerin ödevlerinde veya sınavlarda karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, öğretmenlerin öğrencilerle daha etkili bir şekilde iletişim kurmalarına ve öğrencilerin konuları daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

Sosyal Medya:

ChatGPT, sosyal medya alanında da kullanılabilir. Şirketler, ChatGPT’yi sosyal medya hesaplarına entegre ederek müşterileriyle daha iyi etkileşimde bulunabilirler. ChatGPT, müşterilerin sorularını yanıtlayarak marka sadakati ve müşteri memnuniyetini artırabilir.

Satış Pazarlama:

ChatGPT’nin kullanım alanları arasında satış ve pazarlama da yer alır. Müşterilerinizin davranışlarını ve tercihlerinizi chatGPT ile analiz edebilirsiniz. Böylece müşterilerinize daha kişiselleştirilmiş bir deneyim sağlarsınız. Ayrıca, ChatGPT, müşterilere öneriler verip işletmenin satışlarını arttırmanızı da sağlar.

Yapay Zekanın Kötü Niyetli Kullanımı

Ayrıca, GPT-3 tarafından üretilen kötü niyetli içerikler de bir sorun teşkil edebilir. Örneğin, bazı araştırmalar, GPT-3 tarafından üretilen nefret söylemi ve ayrımcı içeriklerin varlığını ortaya çıkardı.

Yapay Zeka teknolojilerinin kullanımını sınırlamak ve olası riskleri ortadan kaldırmak için önlemler alınmasını gerektiren etik sorunlar ve eksiklikler mevcuttur. Bu sorunlar ve eksiklikler, yapay zeka teknolojilerinin toplum üzerindeki etkisini ve sonuçlarını dikkate almamız gerektiğini gösterir. Bu nedenle, yapay zeka teknolojileri geliştirilirken etik ilkeler ve değerler göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, bu teknolojilerin toplumsal sonuçları ve riskleri azaltmak için gerekli düzenlemeler ve kontroller de sağlanmalıdır.

Microsoft Tay Projesi

Örneğin, 2016’daki Microsoft Tay projesi, yapay zekanın gelebileceği noktalara olumsuz bir örnektir.

Microsoft Tay projesinde eğlence amaçlı bir sohbet robotu (chatbot) bulunmaktadır. Bu chatbot, 2016 yılında ABD’deki 18-24 yaş aralığındaki kullanıcılara sunulmuştur.

Tay’ın amacı, insanlarla olumlu ve olumsuz etkileşimlerden beslenen bir yapay zeka sistemi olarak Twitter üzerinden etkileşime girmekti. Microsoft, Tay’ı geliştirirken çeşitli filtreleme planları ve kullanıcı çalışmaları yaparak farklı kullanıcı gruplarıyla test etti. Tay’a stres testleri uygulandı. Ve farklı koşullar altında kullanıcılarla nasıl etkileşim kuracağı tespit edildi.

Ancak, Tay çevrimiçi hale geldikten sonra, kötü niyetli kullanıcılar koordineli bir saldırı başlattı. (Saldırı bir güvenlik açığı nedeniyle suistimal edildi)

Bu nedenle Tay, uygunsuz sözler ve görüntüler tweetleyen bir chatbot olarak ün kazandı. Microsoft, Tay’ın bu durumundan dolayı derinden üzgün olduğunu belirtti ve Tay’ı çevrimdışı hale getirdi.

Tay’ın yeniden çevrimiçi olabilmesi için uyumlu ilkeler ve değerler belirlemeye çaba harcayacaklarını açıkladılar. Ayrıca, kötü niyetli kullanımları daha iyi tahmin eden bir sistem geliştirmeyi planladıklarını da ifade ettiler. Bu şekilde, Tay’ın tekrar çevrimiçi olması durumunda daha dengeli bir kullanım sağlanabilecektir.

Microsoft, AI tasarımında karşılaşılan zorlukların teknik olarak olduğu kadar sosyal olarak da olduğunu kabul ediyor. Bu nedenle, AI sistemlerini geliştirmeye çalışırken insanlarla ve halka açık forumlarda tekrarlamalar yapacaklarını belirttiler. Microsoft, Tay olayıyla birlikte, yapay zeka teknolojisinin sorumluluğunu taşıma konusunda bir farkındalık yarattı ve AI sistemleri için etik ilkelerin oluşturulması gerekliliğini vurguladı.

GPT-3 Tarafından Üretilen İçerikler

Large language models (LLMs) adı verilen büyük dil modelleri, internet üzerinde yer alan metin tabanlı verileri kullanarak eğitilirler. Ancak bu veri hacmi içerisinde yanlış ve rahatsız edici içeriklerin yer alması muhtemeldir. Model, kelime ilişkilerini analiz ederek olasılık modeli oluşturur ve sorulara cevap verir. Bu cevaplar, bağlam bilgisi sağlanarak ve ek verilerle eğitilerek yapay zekayı daha da geliştirir.

Yapay zeka uygulamaları son yıllarda hızlı bir şekilde popüler hale geldi, ancak bu teknolojinin olumsuz etkileri de var. ChatGPT gibi büyük dil modelleri (LLM’ler) ve yapay zeka sohbet robotları, veri güvenliği ve mahremiyeti ile ilgili birçok endişe yaratıyor. Büyük miktarda metin tabanlı veri açık internetten çekilerek, uygulamaların eğitimi gerçekleştiriliyor. Ancak, bu verilerin rahatsız edici veya yanlış bilgiler içerme olasılığı çok yüksek. Bu yüzden bu uygulamaların çıktıları da hatalı veya yanıltıcı olma ihtimalini barındırıyor.

Ayrıca, ChatGPT ve benzeri uygulamaların, önyargı veya ayrımcılık yapma eğilimleri vardır. Bu uygulamaları eğiten veri kümelerinin, belirli bir gruba veya topluma yönelik yanlış veya eksik bilgiler sağlama ihtimali de aynı şekilde yüksektir. Bu, da ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının, toplum sorun ve ihtiyaçlarını anlamamasını ve uygun çözümler sunamamasını beraberinde getiriyor.

Ayrıca, bu uygulamalar, sahte haberler veya yanıltıcı içerikleri kolayca üretebilirler. Yapay zeka uygulamaları, büyük veri kümelerindeki belirsizlikleri kullanarak, yanıltıcı veya yanlış bilgileri doğruymuş gibi sunabilirler. Bu durum, toplumda yanlış anlamalara veya hatta yanıltıcı bilgilere neden oluyor.

Sonuç

ChatGPT gibi Yapay Zeka teknolojileri, birçok alanda büyük faydalar sağlıyor. Ancak, bu teknolojilerin potansiyel riskleri ve etik sorunları da vardır. ChatGPT gibi YZ teknolojilerinin doğru bir şekilde kullanılması için, bu sorunlarla başa çıkacak yöntemler ve önlemler geliştirilmesi gereklidir.

Büyük ihtimalle gelecekte Yapay Zeka teknolojilerinin beraberinde daha fazla etik, hukuki ve sosyal düzenlemeler gerektirecek. Bu nedenle, bu teknolojilerin geliştirilmesinde ve kullanılmasında yer alan tüm paydaşlar, kullanımı etik bir şekilde sınırlamak için işbirliği yapmalıdır.

Yapay Zeka teknolojilerinin kullanımı, insan hayatını geliştirmek ve iyileştirmek için büyük bir potansiyel taşıyor. Ancak, Yapay Zeka teknolojileri insan hayatını önemli ölçüde etkilediği için ve doğru bir şekilde kullanılmalıdır. Bu gelecekteki nesiller için daha iyi bir dünya yaratmamız için en önemli nokta.

Yapay Zeka teknolojilerinin hızla yükselişi birçok alanda yenilikler getiriyor! ChatGPT gibi iş dünyasında ve sosyal çevremizde öne çıkan diğer araç ve teknolojileri keşfetmek için diğer blog yazılarıma göz atın.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

2 yorum