Ideallyfree

Instagram Algoritması ve İşletmeler için İpuçları

instagram-algoritmasi-ve-isletmeler-icin-ipuclari

Instagram algoritması nasıl çalışıyor? Instagram algoritmasında yaşanan değişikliklere hepimiz alıştık. %20’si ABD, %80’i dünyanın diğer bölgelerinden, 500 milyonu aşkın aktif kullanıcısı olan Instagram’ı verimli kullanmak için algoritma değişikliklerini yakından takip etmek ve profilleri buna göre optimize etmek çok önemli. Bu yazımda Instagram’ın yakın zamanda değişen algoritmasını anlamaya ve işletme profillerinde uygulanabilecek ipuçlarına yer verdim.

Instagram Algoritması Nasıl Çalışıyor?

Eğer Instagram’ı işinizin bir parçası olarak kullanıyorsanız muhtemelen paylaşımlarınızın erişimlerindeki değişimleri gözlemlemişsinizdir. Son zamanlarda paylaşımlarda daha az beğeni, yorum ve takipçi edinimi söz konusu ve bunun en önemli nedeni ise Instagram’ın değişen algoritması.

Instagram algoritması gönderilerin kullanıcıların sayfasında hangi sırada görüntüleneceğine dair bir takım karmaşık kurallar ve faktörlerden oluşuyor. Bildiğiniz gibi ilk zamanlarda Instagram paylaşımları kronolojik olarak paylaşılıyor ve kullanıcılar en son gönderileri görüyordu fakat zaman içerisinde algoritmada oluşan değişikliklerle bunda da farklılıklar söz konusu oldu. Bu algoritmaya göre artık bir paylaşımın ne kadar etkileşim ve kaç yorum aldığı bu sıralamada oldukça etkili. Çok beğeni, paylaşım yorum alıyorsa içeriğin “iyi” olduğunu, az yorum ve etkileşim alması da bu içeriğin “daha az ilgi çekici” bir içerik olduğunu gösteriyor ve sınırlı gösteriliyor. Tabi bu değişiklikler en çok sponsorlu içeriklere para ödeyen Instagram İşletme profillerinde ortaya çıkıyor. Instagram’da organik erişim sağlamak için eskiden basit stratejilerle ilerlemek çok mümkünken artık sosyal medya pazarlamasında bunun optimizasyonu kritik bir öneme sahip.

Paylaşımlarınız Ne Kadar Etkileşim Sağlıyor?

Genel olarak yüksek etkileşimli gönderiler (beğeni, yorum, paylaşım, görüntüleme, kaydetme vb.) Instagram anasayfamızda daha ön sıralarda çıkacaktır. Mesela bir gönderi yüzlerce, beğeni, yorum vb. alıyorsa burada anlamamız gereken bu içerik kaliteli ve etkileşimi yüksek bir içeriktir ve daha fazla insana görüntülenecektir. Etkileşim oranını arttırmak ise Instagram gönderilerine daha çok dikkat çekmemiz gerektiği anlamına geliyor. Hatta bazı durumlarda gönderinizin ne kadar kısa sürede etkileşim aldığı da oldukça önemli. Instagram gönderilerini uygun zamanlara programlamak bu noktada uygun bir strateji olabilir.

Kullanıcılar Sizin İçeriklerinizde Ne Kadar Zaman Geçiriyor?

Bilindiği gibi Facebook algoritmasında kullanıcıların içeriklerinizle ne kadar süre etkileşime geçtiği önemli, aynı şey Instagram için de geçerli. Instagram algoritması kullanıcıların sizin gönderileriniz için ne kadar zaman harcadığını takip ediyor ve diğer kullanıcıların görüp görmemesi adına bir karar veriyor aslında. Bunun sizin için anlamı ne diye düşünüyorsanız etkileyici ve ilgili çekici görselleri doğru metinlerle paylaşmak kullanıcıların aşağı kaydırarak geçmesi yerine sizin içeriğinizde bir mola vermesini, gönderilerinizi daha fazla kullanıcının beğenmesini ve yorum yapmasını, bu da daha fazla insanın görmesini sağlayacaktır.

Arkadaşlarınız, Aileniz, Favori Hesaplarınızın Instagram’daki Etkileşimleri

Eğer belirli bazı hesaplarla düzenli olarak etkileşimde bulunuyorsanız farkında olmadan Instagram’a bu içerikleri beğendiğiniz mesajını veriyorsunuz. Sonuç olarak da anasayfanızda bu kişilerin gönderdiği içerikleri daha fazla görmeniz anlamına geliyor. Bu nedenle muhtemelen çok az takipçiye ya da beğeniye sahip olsa bile sevgilinizin, annenizin ya da en yakın arkadaşınızın gönderilerini en tepede görüyorsunuz 🙂 Bu işletme profillerinde de aynı mantıkla çalışıyor; kimler gönderilerinizi daha çok beğeniyor, yorum yapıyor ya da storylerinizi izliyorsa o kullanıcılar sizin gönderilerinizi daha önce görüyor.

Instagram’da Paylaşımlarınızını Ne Zaman Yapıyorsunuz?

Instagram algoritmasının göz önünde bulundurduğu diğer bir faktör de, bir gönderinin güncel olup olmadığıdır. Instagram algoritması, birkaç gün veya hafta öncesindeki gönderiler yerine size en son gönderileri gösterecektir. Tabi bu her zaman geçerli olmayabilir; gerçekten Instagram’a ne sıklıkta göz attığınıza bağlı. Uygulamayı yalnızca haftada birkaç kez açarsanız, birkaç gün öncesine ait en iyi yayınları görmeniz daha olasıdır; çünkü Instagram, kaçırdığınız herhangi bir şeyi yakalamak ister.

Instagram’da Ne Tarz İçerikler Paylaşıyorsunuz?

Instagram algoritmasının tek dikkate aldığı faktör etkileşim olsaydı hepimiz aynı anda, aynı içerikleri görüyor olurduk, ancak etkileşime girdiğimiz içeriğin türü anasayfamızda gördüklerimizde de belirleyici. Dikkatli bir sosyal medya kullanıcısıysanız belirli bir alanla ilgili mesela müzik ya da spor gibi türlerde gönderiler paylaşan bir içeriği beğendiğinizde ya da takip ettiğinizde size bu konularla ilgili daha fazla önerilerde bulunduğunu farketmişsinizdir. Bu nedenle hangi “tür” içerikleri takip ettiğiniz ve beğendiğiniz çok önemli.

Instagram algoritmasını anladığımıza göre şimdi Instagram İşletme Profilleri için İpuçları konusuna geçebiliriz:

Instagram Profilinizi Optimize Edin

Günlük aktif kullanıcı sayısının 300 milyonu aşmasıyla birlikte Instagram profil sayfanız da web sayfanız gibi önemli olan dijital varlıklardan biri haline geldi. Bu profil sizin kullanıcılara iyi bir izlenim bırakmak ve sizin sunduğunuz ürün ve hizmetleri denemeleri için kritik öneme sahip.

Profilinizi Optimize Etmek için İpuçları

Instagram Adı

Öncelikle “ad- isim” kullanıcı adınız değildir. İsim markanızın adıdır ve kullanıcılar arama yaparken kullanıcı adınızı değil markanızın isminizi ya da şirketinizin ismini arayacaktır.

Biografi kısmındaki yazıları gözden geçirin.

İşletmenizin kim olduğu ve ne yaptığına dair bilgileri varsa ilgili olduğunuz sektör ve konuları da içererek yazın.

Anahtar Kelimeler

Temel anahtar kelimelerinizi içeren açıklama yazarak profilinizi daha odaklı ve bütünsel hale getirin. Temel değerlerinizi ve hedef kitlenizin değerlerini kapsayıcı olursa harika olur.

Websitesi Adresi

Websitenizin linkini yazdığınızdan emin olun. Tek bir tıklanabilir linkiniz var 🙂

İletişim Butonu

E-mail adresinizi ya da telefon numaranızı yazdığınızdan emin olun.

Hashtagler

Markanıza ait hashtagleri yazın (Yarışma yapıyorsanız ya da bir kampanya). Unutmayın Instagram hashtaglerine tıklanabiliyor ve hashtagler takip edilebiliyor 😉

Harekete Geçirici Mesaj (Call-to-Action, CTA)

Harekete geçirici mesajınız olduğundan ve doğru mesajı kullandığınızdan emin olun. Bu alışverişe yönlendiren bir mesaj olabileceği gibi, e-posta listesine abone olmak gibi bir mesaj da olabilir. Tamamen KPI olarak gördüğünüz, net olanlara odaklanın.

Bütün bunları tamamladıysanız geriye gönderiler oluşturmak kalıyor. Bununla ilgili notları aşağıda görebilirsiniz:

  1. Kurumsal renklerinizi içeren bir renk şeması seçin. (Canva gibi uygulamalarda bu zaten mümkün) Sürekli aynı renk şemasını kullanmanız ve bunun sürekliliğinin sağlanması kilit nokta.
  2. Estetik olun
  3. Fotoğraflarınızda bir içerik çok karmaşıksa bir sonrakini daha minimal tercih ederek dengeyi sağlayabilirsiniz.
  4. Kullanıcıların oluşturduğu içerikleri (User Generated Content – UCG) kullanacak ya da repost edecekseniz içeriklerinizle uyum sağladığından emin olun. Asla izin almadan başkasına ait bir fotoğrafı işletme hesabınızda paylaşmayın.
  5. Paylaşım yapacağınız ürün veya hizmetinize uygun olacak içerik türünü seçin. En popüler içerik çeşidi elbette fotoğraf, videolar genelde daha fazla etkileşim almaya müsait kısımda ve eğer yeni bir ürün grubundan bahsedecekseniz carousel en uygun seçenek olacaktır.

Funda Tabak

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra geleneksel pazarlama, online itibar yönetimi, işveren markası, sosyal medya yönetimi, dijital pazarlama konularında çeşitli şirketlerde çalıştı. Sa-ba, Döksan, Ileri Group, Araymond gibi üretim firmaları ile Coca Cola İçecek, Assan Alüminyum, Turkcell, Mercedes, Novartis, Cargill, Pfizer, YKB gibi müşterileri bulunan danışmanlık yoğunluklu firmalarda B2C ve B2B pazarlama yöneticiliği yaptı.

2010 yılından beri ideallyfree.com’un içeriklerini koordine ediyor. 2023 yılında Yönetim Bilişim Sistemleri bölümününü tamamladı. Şuan Dubai merkezli bir firmada proje yöneticisi olarak çalışlıyor.

1 yorum